Güncel Haberler

Denizin akciğerlerini koruyan tekne bağlama şamandırası desteği

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda, “Deniz İstilacı Yabancı Türler Projesi” (MarIAS) kapsamında, oksijen üreten özellikleri nedeniyle “denizin akciğerleri” olarak adlandırılan deniz çayırlarının korunması ve yayılmasının önlenmesi amacıyla yeni bir girişim hayata geçirildi. istilacı deniz çayırlarından

İstilacı yabancı türlerle mücadeleye yönelik bölgeye özel tedbirlerin yer aldığı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Deniz Alanı Yönetim Planı ile ilgili çalışmalar kapsamında 50 adet tekneden oluşan “Bağlama Sistemi”nin kurulumu 16 Eylül’de tamamlanarak başlatıldı. tonozlu şamandıralar kullanılacaktır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Deniz Alanı Tekne Bağlama Sistemi Tanıtım Etkinliğinde, koruma amaçlı uygulanan projede tekne bağlama sisteminin önemli bir bileşen olduğunu söyledi. Bölgenin deniz ekosistemi.

Amaç deniz çayırlarının tahribatını %50 azaltmaktır.

Projenin deniz tabanının zarar görmesini önleme konusunda bir uygulama modeli olduğunu vurgulayan Çokçetin, şöyle konuştu:


“Bağlama sisteminin kullanılmasıyla bölgedeki deniz çayırlarının tahribatını %50 oranında azaltmayı, deniz yatağında oluşabilecek fiziki zararları önlemeyi ve deniz turizminin çevresel sürdürülebilirliğini garanti altına almayı hedefliyoruz. Bu sistemi kullanarak, Gemi sahipleri de deniz ekosisteminin tahribatını önlemeye yardımcı olacak. Genel Müdürlüğümüz ülkemizin zengin biyolojik çeşitliliğini koruyor ve sürdürülebilir yönetimini sağlıyor.” “Gelecek nesillere aktarılabilmesi için sadece karada değil denizel alanlarda da çalışmalar devam edecek.”


Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman da denizlerin korunmasının önemine değindi.

Projenin ilçeye hayırlı olmasını dileyen Yaman, şunları söyledi: “Ayvalık ilçemiz dünyanın en güzel ilçelerinden biri. Dünyada su altı zenginliği sayılan türlerimiz de var. Bu proje bu anlamda çok önemli. Kırmızı mercanları ve diğer su altı bitkileriyle bilinen ilçemizde bir riskle karşı karşıyaydık. “Projeyle bu tehlike bir ölçüde ortadan kaldırılacak. İlçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Figen Ant ise istilacı yabancı türlerin önlenmesi ve deniz çayırlarının geliştirilmesi için yerel halkın ve sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, sağlıklı ekosistemlerin, algler gibi istilacı türler tarafından bozulabilecek ve felaketle sonuçlanabilecek hassas bir dengeye sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: Ayvalık ve diğer deniz alanlarındaki çabalarımız doğal dengeyi yeniden sağlamaktır” dedi. Sürdürülebilir bir şekilde restore edelim.” dedi.

Etkinlik, DKMP botunun hizmete alınması, Pınar Adası’na hareket edilmesi ve bu bölgedeki şamandıraların gözlemlenmesiyle sona erdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu