Bakan Yumaklı: Ek destekler planladık
DHA
Oluşturulma tarihi: 20 Aralık 2024 19:08
Tarıma yönelik yardımların artırılmasını planladıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kredi desteklerinden, destek programlarına kadar tamamen üretime odaklandık. Üretimi artırmaya çalışıyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ile birlikte Muş’a geldi. Muş Valisi Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, AK Parti İl Başkanı Melik Emre, kurum başkanları, belediye başkanları ile ilçe ve kent partileri tarafından havalimanında karşılanan Bakan Yumaklı, ilk kez Valiliği ziyaret etti. Vali Çakır’dan kentteki yatırımlar ve hizmetler hakkında bilgi alan Bakan Yumaklı, Cuma namazını Ulu Cami’de kıldı. Daha sonra çevredeki işyerlerini gezerek esnafla sohbet eden Bakan Yumaklı, AK Parti il merkezinde partililerle bir araya geldi. Muş’ta tarım sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıya katılan Bakan Yumaklı, konuşmasında “Tarım sahada” diyerek üreticinin yanında olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Üreticilerimiz neredeyse orada, o günden bu yana uygulamaya koyduk. çok önemli yapısal dönüşümler 2023 yılına kadar Türkiye’nin gıda arz güvenliğini sağlayacak uygulamalarımızı hayata geçireceğiz.” Hikayeyi anlatmak için arkadaşlarımızın sahada olmasını istedik. Bugün Türkiye’nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına arkadaşlarımız sahadalar, biz bunu hep birlikte yapacağız dedik ve tüm yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Bitkisel üretim planlamasını Eylül ayından itibaren, hayvansal üretim ve su ürünleri planlamasını ise 1 Ocak’tan yani 2024 yılının başlarından itibaren başlattık. Bu, Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası. Su merkezli üretim planlaması artık bizim elimizde. Neyi, ne kadar üreteceğimize, yani o ilin veya ilçenin üreticileri, ziraat odaları, ticaret odaları birlikte karar verdik. ve sanayi, üniversiteler ve bakanlık yapımız ve biz. uygulamaya koyun. “Çok mutluyum” dedi.
‘ÜRETİM PLANLAMASI KONUSUNDA İSTİŞARE EDİYORUZ’
Muş’un Türkiye’nin en güzel ve verimli ovalarından birine sahip olduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada hangi ürünün, nasıl ve ne kadar üretilmesi gerektiği konusunda bir üretim kültürü var. Ancak bu çalışmalarımızın meyvelerini dönem içerisinde almayı umuyoruz. Planlamaya ilk olarak stratejik ürünler dahil edildi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve yem bitkileri Burada hep şunu söyledik; en önemli tamamlayıcı unsur olan destekleme mekanizmasını değiştirdik ve ‘Temel temelleri sağlayacağız’ dedik. destek, destek Fabrika üretim planlaması ve ürün geliştirme desteği sağlayacağız. Temel destekte ise bu stratejik ürünlerden üretilen motorinin %50’sini tamamlayıcı olarak sağlayacağız. Üretimimizin artmasını istiyoruz ve bu üretim artışının verimli bir şekilde sağlanması gerekiyor. Yani dekara 300 kilonun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Buğdaydan bahsediyoruz. Mesela Muş’ta ortalama bu şekilde. Ama biz istiyoruz ki tüm ekili alanlardan alınan ürün miktarı yine aynı olsun; 700-800 kilogramdan az olmamalıdır. Doğal olarak biz de bu nedenle hem desteklerimizi hem de yatırımlarımızı buna göre hedefledik. 3 yıldır bunu duyuruyoruz. Üreticimiz, çiftçimiz 3 yıl önce ilk kez hangi ürünü ektiğinde ne destek alacağını bilecek, biz de kadın girişimcilere ve genç kardeşlerimize tarım kredilerinde ek destek ve pozitif ayrımcılık sağladık. Bunlar Muş ve bu bölge için son derece önemli olan gezgin arıcılardır.”
“EK DESTEK BEKLİYORUZ”
Daha fazla destek planladıklarını anlatan Bakan Yumaklı, şöyle konuştu: “Burada özellikle bir birlik veya kooperatife birinci kademe üye iseniz ve birlik veya kooperatifiniz kriterlerimize göre daha yüksek puan almışsa, bu konuda daha fazla destek planladık. O birliğe, o kooperatife üye olanlardan tek isteğimiz sizlerin desteği ve kredisidir.” Hibe programlarından diğer programlara kadar tamamen üretime odaklanmış durumdayız. Üretimi artırmaya çalışıyoruz. Sizlerin desteğiyle bu hedefe ulaşacağız. Hayvanlar açısından bakıldığında bu verimli toprakların üreticileri aynı zamanda süt ve besi hayvanı da üretiyor. Elbette bölge olmayı hak etti ve Muş da bu 19 ilin içine dahil oldu. Çiğ sütün desteklenmesinde bu temel desteğin üstüne yüzde 40’lık bir destek daha olacağını ve her şeyden önce bunu yapacağımızı da belirtmek isterim. Bu bölgede doğan her buzağı için temel desteğin %50’si oranında ek destek sağlayacağız. Kendi besi malzemelerini üreten firmalara da damızlık ve besi hayvanlarını uygun fiyatlarla, yani uygun şartlarda tedarik edeceğiz” dedi. dedi.
ÜRETİCİ HESABINDA 331 MİLYON LİTRE
Üreticilere verilen destek miktarını 135 milyara çıkardıklarını belirten Bakan Yumaklı, şöyle konuştu: “Biz her zaman üreticimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Destekleri çiftçilerimizin, üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Muş’tan bugünkü desteğimiz tüm üreticilerimize öncelikle kırsal kalkınmaya destek, yatırımlara destek.” Şu ana kadar üreticilerimizin hesaplarına 331 milyon lira aktarıyoruz. Bu ödemeyle sahip olduğumuz destek miktarı. Yılbaşından bu yana çiftçilerimize ve üreticilerimize yapılan yatırım 78 milyar. Üreticilerimizin analarının beyaz sütü gibi helaldir. Daha fazlasını üretmek sizden, sizi desteklemek bizden. Bildiğiniz gibi ‘Türkiye Yüzyılı’nda doğrudan destek miktarını 135 milyar liraya çıkardık: “Taşla tuğlayı bir araya getireceğiz” dedi.
MUŞ’TA YAPILAN YATIRIMLAR
Muş’ta yapılan yatırımları anlatan Bakan Yumaklı, şöyle konuştu: “Son 22 yılın tüm yatırımlarını toplarsanız saatlerce sürecek konuları konuşabilirsiniz. Yaklaşık 32 milyar liralık bir yatırımdan bahsediyorum. sadece bakanlığımızla ilgili. Bu süreçte üretimdeki artışları bir kez daha burada ifade etmek gerekiyor. Çünkü bu başarı sizin. Mahsulde yüzde 341, meyvede yüzde 237 artış var. Sebzede yüzde 555 artış Yine süt üretiminde yüzde 46, bal üretiminde ise yüzde 53 artış var, bu da elde edebileceğimiz potansiyeli gösteriyor. Muş bir kez daha şeker pancarı açısından önemli bir merkez. Türk Şeker’in 2023 ve 2025’te üreteceği iki milli tohum olacak. 2053. Bunların testleri tamamlandı ve burada üreticilerimizin hizmetine sunulacak. Pek çok yatırım var ama bunların arasında Muş için özellikle önemli olan içme suyu konusunu Arıncık regülatörü aracılığıyla 80 kilometrelik isale hattıyla vatandaşlarımızın hizmetine sunduk ve bu anlamda sorunu da çözmüş olduk. 2045 yılına kadar Muş Water sorunu. yapılacak çok iş var.