Güncel Haberler

Bakanlık kaçak avlanmayı önleyecek

Oluşturulma tarihi: 04 Kasım 2024 11:17

Tarım ve Orman Bakanlığı Politikaları, su ürünleri yetiştiriciliğinde kaçak avcılığın önlenmesi amacıyla 2025 yılında 158 bin denetim gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı 2025 derlemesine göre, Türkiye’nin coğrafi konumu ve doğal kaynakları su ürünleri sektörü için önemli fırsatlar sunuyor.

Nüfusun artması ve doğal kaynakların giderek azalması nedeniyle avcılığa kıyasla su ürünleri üretiminin payı artıyor. Sulama ve enerji amaçlı yapılan gölet ve barajlar da bu artışa katkı sağlıyor.

Geçen yılki milyon ton su ürünleri üretiminin yüzde 41,6’sı deniz balıkçılığından, yüzde 3,3’ü iç su balıkçılığından ve yüzde 55,1’i ise su ürünleri yetiştiriciliğinden elde edildi. Avcılık ve su ürünleri yetiştiriciliği de dahil olmak üzere toplam su ürünleri üretiminin %18,8’i iç sularda gerçekleşti.

Verilere göre 2022 yılında 514,8 bin ton olan su ürünleri üretimi geçen yıl yüzde 8,1 artışla 556 bin tona yükseldi. Son yıllarda iç alabalık, çipura, levrek ve özellikle somon üretiminde gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Türkiye’de geçen yıl itibarıyla 813 bin ton kapasiteli 2.385 su ürünleri tesisi faaliyette olup, bunların arasında yıllık 536 bin ton kapasiteli 554 deniz balıkları yetiştirme tesisi ve yıllık 277 bin ton kapasiteli 1.831 içsu balık yetiştirme tesisi bulunmaktadır.

YILLIK 7.500 TON ÜRÜN KAPASİTESİNE SAHİP BÜYÜYEN ALAN ÜRETİME AÇILACAK

Su kaynaklarının korunması ve kaçak avcılıkla mücadele kapsamında denizde ve iç sularda avlanma alanlarında, karaya çıkma noktaları, balık unu ve yağı, perakende satış yerleri de dahil olmak üzere tüm güzergâh, tesis ve balık pazarlarında çapraz denetimler yapılıyor. satış noktaları ve soğuk hava deposu. Bu kapsamda yılın 6 ayında 79 bin denetim gerçekleştirildi.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde kaçak avcılığın önlenmesi amacıyla gelecek yıl 158 bin denetim yapılması bekleniyor. Ayrıca 200 bin metrekare metrajlı av ekipmanı da su kaynaklarından temizlenecek.

Mevcut stokların korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi amacıyla önümüzdeki yıl 70 milyon yavru balık evsel su kaynaklarına salınacak. Ayrıca yeni su ürünleri bölgelerinin belirlenmesi çalışmaları kapsamında belirlenen yıllık 7.500 ton üretim kapasiteli yeni bir alanın hizmete açılması planlanıyor.

15 BİN KÜÇÜK BALIKÇI DESTEKLENECEK

Tarımsal Üretim Planlama Yönetmeliği kapsamında su ürünleri stoklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla üretim planlama süreci başlatıldı.

Yönetmeliğe göre su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında hamsi başta olmak üzere avcılıktan elde edilen mavi yüzgeçli orkinos, deniz hıyarı, barbunya, tıbbi sülük, beyaz midye ve yılan balığının yanı sıra Türk somonu, çipura, levrek ve Akdeniz balıkları da yer alıyor. Midye. üretim planlaması.

Ayrıca araştırma geliştirme çalışmaları, su ürünleri araştırma enstitülerinin altyapılarının güçlendirilmesi ve balıkçılık sığınaklarının ihtiyaç analizi çalışmaları ile avcılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim faaliyetlerine ve yeni türlere destek olmaya devam edilecektir.

Küçük balıkçı işletmelerinin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla tarım destekleme bütçesi kapsamında gelecek yıl 15 bin küçük balıkçıya destek verilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu