Dünyada en sık görülen üçüncü kanser türü: Kolon kanserinin erken belirtilerine dikkat! Aylar önce görmüştüm
Tüm dünyada yaygın olarak görülen kolon kanseri, erken teşhis edilmediği takdirde ölümcül olabiliyor. Kalın bağırsağın veya rektumun iç yüzeyinde başlayan bu kanser türünün belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte kabızlık, ishal, karın ağrısı, mide krampları, kanlı dışkı, kilo kaybı ve yorgunluğu içerebilir. Peki kalın bağırsak (kolon) kanserinin önemli erken belirtileri nelerdir?
“KANSER, EN SIK İKİNCİ ÖLÜM NEDENİDİR”
Özel bir hastanenin Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, 2022 yılında 1,9 milyondan fazla kolon kanseri tanısı konulacağını belirterek, şunları söyledi: “Kolon kanseri, kanserden ölümlerin ikinci en sık nedeni olup 900.000’den fazlasına neden olmaktadır. Genetik ve ailesel geçişli kolon kanseri için taramaya erken yaşta başlamak özellikle önemlidir.” “Kolon kanseri en sık 60 yaş sonrasında görülen bir hastalıktır. Ülkemizde bu yaş grubunda önemli bir çoğunluk olduğundan en sık görülen kanserlerden biri haline gelmiştir.” dedi.
1. DERECE YAKINLARINIZ VARSA DİKKAT EDİN
Kolon kanserinin gelişmesinde en önemli faktörün kolon polipleri olduğunu belirten Prof. Dr. Alihan Gürkan, kanserin poliplerin sıklıkla geliştiği gruplarda da sık görüldüğünü, bunların genetik olarak kalıtsal olabileceğini, ailesel bir eğilimin olduğunu ve kolon kanserine neden olabileceğini kaydetti. daha yaşlı yaşlarda doğal olarak tespit edilebilir ve eklenir: “Birinci derece akrabaları kolon kanseri olanlar, diğer bireylerden daha az iki kat daha fazla risk altında olma olasılığı en az iki katıdır. kanser Birinci derece akrabalarında kolona, ikinci derece akrabalarında ise birden fazla kişi hastalığa karşı ciddi şekilde uyarılmalıdır.” dedi.
SÜREKLİ İSHAL VEYA KABIZLIK BELİRTİ OLABİLİR
Kolon kanserinin bazı semptomlarının iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alihan Gürkan, en önemli semptomun dışkılama alışkanlığındaki değişiklik olduğunu vurguladı. Gürkan: “Bu durum uzun süreli ishal veya kabızlık ya da gözle görülür düzensizlik şeklinde kendini gösterebilir. Az miktarda kanama bile kansere işaret eder. Kişi dışkılama sırasında kanama yaşıyorsa mutlaka bir uzmana muayene olmalıdır. Daha sonraki aşamalarda aralıklı olarak ortaya çıkabilir. Bazen kolik ile birlikte karın ağrısı, gaz sancıları vb. bilinmeyen kilo kaybı, kansızlık ve aşırı yorgunluk hissi gibi çeşitli belirtiler gözlemlenebilir. Bu tür belirtilerin görülmesi durumunda en kısa sürede bir sağlık uzmanına başvurulması gerektiğini söyledi.
prof. Alihan Gürkan, kolon kanseri için risk faktörlerinin ileri yaş, kolorektal kanser veya polip öyküsü, inflamatuar barsak hastalığı, kolon kanseri riskini artıran kalıtsal durumlar, ailede kanser kolon kanseri öyküsü, düşük lifli, yüksek yağlı beslenme, düzenli egzersiz eksikliği, diyabet, obezite, alkol ve sigara kullanımı ve kanser için radyasyon tedavisi.
KOLON KANSERİNİN EN ETKİLİ TEDAVİSİ CERRAHİDİR
Profesör, kolon kanserinde kanserli hücre kalmayacak şekilde kanserli bölgenin uzaklaştırılmasının en etkili tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Alihan Gürkan, cerrahi tedavi sonrasında hastalığın evresine göre kemoterapi alınabileceğini, kolon kanserinin rektumda lokalize olması durumunda ise radyoterapi desteği alınabileceğini kaydetti. Risk grubuna giren kişilerin her 3-5 yılda bir genç yaşta kolonoskopi yaptırması gerektiğini vurgulayan Gürkan, şöyle konuştu: “Ayrıca risk grubuna dahil olmasa bile herkesin ameliyat sonrası bu işlemi yaptırması tavsiye edilmektedir. 50 yaş”. Kolonoskopi sırasında görülen polipler çıkarılır ve ileride oluşabilecek kanser riski ortadan kaldırılır. Bu nedenle riski “Aşağıdaki gruplarda kolonoskopi hem tanı hem de tedavi şekli olabilir” dedi.
RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
prof. Alihan Gürkan, kolon kanseri riskini azaltmak için günlük hayatta yapılabilecek değişiklikleri şöyle sıraladı: “Meyve, sebze ve tam tahıllar tüketin; meyve, sebze ve tam tahıllar kanseri önlemeye yardımcı olabilecek vitamin, mineral, lif ve antioksidanlar içerir. Çeşitli vitaminler ve Besin alımınızı sağlamak için alkolü ölçülü tüketin veya hiç tüketmeyin; içtiğiniz miktarı kadınlar için günde bir içkiyi, erkekler için ise günde iki içkiyi geçmeyecek şekilde sınırlandırın. Sınır.
Sigarayı bırakın; Sigara içmek kanserin önemli bir nedenidir. Haftanın en az 5 günü egzersiz yapın; En az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Hareketsiz kaldıysanız yavaş başlayın ve yavaş yavaş 30 dakikaya kadar artırın. Ayrıca bir egzersiz programına başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla görüşün. İdeal kilonuzda olun; Sağlıklı bir kilodaysanız, sağlıklı beslenmeyi günlük egzersizle birleştirerek bunu korumaya çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa bir beslenme ve diyet uzmanından destek alın. Daha az kalori tüketerek ve daha fazla hareket ederek yavaş yavaş kilo vermeye çalışın.
İHA