Güncel Haberler

Kapadokya nerede ve oraya nasıl gidilir? Kapadokya’da gezilecek yerler nerelerdir ve neler yapılır?

genişletmek

Kapadokya nerede ve oraya nasıl gidilir?

Kapadokya M.Ö. 7000 yıl öncesine dayanan köklü bir tarihe sahiptir. Ayrıca ülkemizin en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak da bilinmektedir. Türkiye’de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği bölgedir.

Kapadokya, Türkiye’nin Nevşehir ilinde yer almaktadır. Ancak bir kısmı Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerinde bulunmaktadır. Bölgede antik döneme ait pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Bu nedenle birçok kültürel mirası bünyesinde barındırmaktadır.

Kapadokya’ya gitmek için öncelikle Nevşehir’e gitmelisiniz. Nevşehir İli, İç Anadolu bölgesinin merkezinde yer alan bir ildir. Bu nedenle taşıma son derece kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Nevşehir’e karayolu veya havayolu ile gidebilirsiniz. Otobüsle gelmeyi tercih edenler için Nevşehir’e direkt otobüs seferleri bulunmaktadır.

Kente otoyolun yanı sıra uçakla da ulaşmak mümkün. Nevşehir’e uçakla ulaşmak için en yakın havayolu Kayseri’dedir. Kayseri’ye geldikten sonra taksi veya servisle Nevşehir’e gidebilirsiniz. Nevşehir’e özel aracınızla giderseniz bazı yol güzergahlarını takip ederek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kapadokya’da gezilecek yerler nerelerdir ve neler yapılır?

Kapadokya’nın eski adı Katpatuka olarak biliniyor. Burada doğal güzelliklerin yanı sıra gezilecek tarihi yerler de bulunmaktadır. Kapadokya denince akla hemen peribacaları geliyor. Levrek bacaları, yaklaşık 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasan ve Güllü dağlarındaki volkanik faaliyetler sırasında oluşan yumuşak tabakaların meteorolojik olaylar sonucu aşındırılmasıyla oluşmuştur.

Peri bacaları kolaylıkla şekillendirilebilir. Bu nedenle yaklaşık 10 bin yıldır yerel halkın barınma ve depolama ihtiyacını karşılamaktadır. Göreme Milli Parkı’ndaki Peri Bacalarını, Aşıklar Vadisi’ni ve Zelve Harabelerini ziyaret edebilirsiniz.

Göreme Milli Parkı 9614 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Bu bölge 1986 yılında koruma altına alınmıştır. Park özellikle peribacaları nedeniyle ziyaret edilmektedir. Ayrıca Göreme Milli Parkı içerisinde Göreme Açık Hava Müzesi de bulunmaktadır.

Buraya gelip hem peribacalarını hem de Hıristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Uçhisar, Kapadokya’nın en tarihi yerlerinden biridir. Bu bölge Uçhisar Kalesi eteklerinde kurulmuştur. İpek Yolu üzerinde önemli bir uğrak yeri olması nedeniyle kültürel çeşitliliğe de sahiptir.

Buradaki oteller en yüksek kalitededir. Bu nedenle ziyaretlerinizde konaklamak için bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Burada ayrıca el yapımı ürünler ve şarap satan dükkanlar da bulabilirsiniz. Burada yer alan Güvercinlik vadisi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Güllüdere Vadisi, Çavuşin Köyü ve Göreme arasındaki bölgede yer almaktadır. Burada toplam 5 tarihi kilise bulunmaktadır. Ihlara Vadisi muhteşem manzarasıyla görülmeye değer yerlerden biridir. Burası Melendiz Çayı’nın yumuşak tabanı aşındırması sonucu oluşmuştur. Burada da pek çok konaklama seçeneği mevcut. Buradaki kayaların bir kısmı 9. yüzyılda oyularak kiliseye dönüştürülmüş.

Zelve harabeleri Avanos’a 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bu bölgede peribacaları çok fazla. Ayrıca dağcılıkla ilgilenenler için önemli bir tırmanış alanıdır. Bu bölge 9. ve 13. yüzyıllarda Hıristiyanların yerleşim ve dini merkezi olarak kullanılmış.

Kuzey Aktepe bölgesinde dik yamaçlar üzerine kurulu olan bu bölgede 728-842 yılları arasında Balıklı, Üzümlü ve Geyikli kiliseleri gibi önemli dini yapılar inşa edilmiştir. Ürgüp özellikle çiftlerin en gözde turistik bölgelerinden biri. Burası Bizans döneminde Osiana, Selçuklu döneminde Başhisar ve son olarak Osmanlı döneminde Burgut kalesi adıyla anılmıştır.

Burada Roma döneminden kalma kaya mezarları bulunmaktadır. Ayrıca Selçuklular döneminde yapılan Altıkapılı ve Temenni tepe türbeleri de bulunmaktadır.

Paşabağ Rahipler Vadisi Kapadokya’nın kaçırılmayacak doğal güzelliklerinden biridir. Burada mantar şeklinde peribacaları var. Buradaki yollar oldukça güzel ve kolayca keşfedilebilir. Keşişlerin ve keşişlerin inzivaya çekildiği kayaya oyulmuş şapelleri ve odaları da görmek mümkün.

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Roma İmparatorluğu’nun işkencelerinden kaçan Hıristiyanların sığındığı yerdir. Toplamda 8 kattan oluşmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu