PKK üyesi ilk grup silah bıraktı

Bir grup militan, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bir üyesi, Irak’ın Suleymaniyah’ın kırsal bölgesinde kırsal bir alan yayınladı.
NTV ve Habertürk, ilk grubun 11.48 saatten itibaren tamamlandığını bildirdi. Bese Hozat, yüksek seviyeli resimler gibi, bu grubu öğrendi. Daha sonra, Hozat yönetimi altındaki PKK üyelerinin fotoğrafları silahlarını bir kazana bıraktı. Bu nedenle kazandaki silahlar yakıldı. Tören sırasında Irak Kürdistan Bölge Hükümeti’nin (KRG) bazı yetkililerine bir silah listesi iletildi.
Silah serbest bırakan PKK üyeleri kendilerine “barış ve demokratik toplum grubu” diyorlar. Yazılı beyanında şöyle dedi: “Demokratik politika ve hukuk yöntemleri ve demokratik entegrasyon yasalarına dayanarak özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizi yapmak için silahlarımızı özgür irademizle yok ediyoruz” dedi.
Bir grup Diyarbakin, Ulusal İstihbarat Örgütü (MIT) koordinasyonu altında planlandığı ve takip edildiği tören için Irak’ın kuzeyine gitti. 150 kişilik grup DEM Partisi üyelerini ve bazı hükümet dışı kuruluşların ve gazetecilerin temsilcilerini içerir.
Silah serbest bırakma işlemi birkaç ay içinde tamamlanmalıdır.
Silahların Cuma günü serbest bırakılan töreni, hükümetin “-Türkiye olmayan” terörizm “olarak adlandırdığı süreçte önemli bir dönüm noktası olmalı. İki gün önce, AK Omer Celik Partisi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan sözcüsü 12 Temmuz Cumartesi günü” Tarihsel Bir Konuşma “açıklandı.
Öcalan’ın çağrısı
İmrali adasında gözaltına alınan PKK Abdullah Öcalan’ın lideri, iki gün önce serbest bırakılan bir video mesajında, “PKK hareketi ve dayandığı Ulusal Savaş Kurtuluş Stratejisi kesildi” dedi.
Öcalan, 27 Şubat 2025 tarihli Barış ve Demokratik Toplum çağrısını savunmaya devam ettiğini ve süreçte ulaşılan noktanın “çok değerli ve tarihsel olduğunu.
Diyerek şöyle devam etti: “Varoluşun reddi ve ayrı bir devlete dayandığı ulusal kurtuluşa dayanan PKK hareketi ve ulusal savaş stratejisi kesintiye uğradı. Varlık tanındı, bu yüzden ana amaç yapıldı. MIAD’ın doldurulması bu anlamda.”
PKK Deklarasyonu’ndan sonra Öcalan videosu çağrıya saygı duyulacak, “tam” destek bildirilecek. Bununla birlikte, “sürecin tek taraflı olduğu ve sadece atacağımız adımlarla ilerlemediği bilinmelidir. Sonuç olarak, süreç doğru bir şekilde karşılaşmalı ve önlemlerin alınması gerekir”, ”
Silahların serbest bırakılması süreci
“Yeni Deneme”, Türkiye’nin (Tgna) Büyük Ulusal Meclisi 1 Ekim 2024’te açılışta MHP Devlet Bahceli, Dem Party Co -Chairman Tucer Bakirhan ve milletvekilleri el sıkışma ile başladı. Aynı gün Bahceli, “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada, ülkemizdeki barışın barışı garanti etmesini istediğinizde” dedi.
Daha sonra 22 Ekim’de MHP lideri Öcalan’dan Büyük Ulusal Meclis Türkçe’de konuşabilmesini istedi.
23 Ekim’de, uzun zamandır kimseyle ilgilenmeyen Öcalan, yeğeni dem partisi Şanliurfa Yardımcısı Ömer Ömer Öcalan ile bir araya geldi. Böylece İmrali ticareti başladı.
İmrali’deki Dem Partisi milletvekillerinden oluşan heyetin müzakerelerinden sonra, Öcalan 27 Şubat Perşembe günü Halkın Eşitliği ve Demokrasisi (Dem Partisi) delegasyonu ile aradı ve otomobilden PKK ve silahların serbest bırakılması istedi. Bu çağrıdan sonra PKK, 1 Mart Cumartesi günü sona eren bir duruşmayı ilan ettiğini açıkladı.
O zamandan beri, örgüt karar Kongresi’ni yapmak zorunda kaldı. Aslında, bu sürecin yolunu açan isimlerden biri olan Milliyetçi Hareket Partisi Başkanı (MHP) Devlet Bahceli de Kongre için yer ve zaman için bir teklifte bulundu.
2 Mayıs’ta, terör örgütü olan K Partisi Omer Celik’in sözcüsü “kendini kurtarmak ve her olumlu adımı geliştirmek için önümüzdeki birkaç gün içinde sona erecek, bir sonraki olumlu adımı arayacak. Her aşamayı dikkatlice takip ediyoruz.” Dedi.
PKK, Kongre’yi inşa etmek ve güvenliği garanti etmek için Öcalan ile iletişim kanallarının açılmasını istedi.
Raporlara göre, 5-7 Mayıs tarihleri arasında “medyanın savunma alanları” arasındaki örgüt kongresi. Kongre’nin iki farklı alanda birbirine paralel olarak inşa edildiği açıklandı. Öte yandan, Öcalan’ın “karar” talebinin tarihsel kararlar verdiği bildirilmiştir.
Türkiye’de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye’deki 2013-2015 arasında PKK ve Türk devleti arasındaki müzakereleri ifade etmektedir. Bu süreç Kürt problemini barışçıl bir şekilde çözmeye başladı.
Sürecin temel unsurları arasında silahlar, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine olan hakların genişletilmesi dahil edilmiştir. PKK Öcalan’ın lideri bu müzakerelere önemli bir figür olarak katıldı. Ancak, 2015 yılında, çözüm süreci aslında çatışmaların yeniden başlatılması ile sona erdi. Bu dönem Türkiye’de siyasi dinamiklerde önemli değişikliklere neden oldu.
28 Kasım 1978’de Dirocchi Dirocchi bölgesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, ABD (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve diğer birçok eyalet tarafından kabul edilmektedir.
Resmi verilere göre, yaklaşık 40 yıllık saldırıda PKK militanları yaklaşık 15 bin kişiyi öldürdü.
PKK Öcalan’ın lideri, 1999’dan beri Marmara Denizi’ndeki Imrali Hapishanesinde, bir terör örgütü kurduğu ve yönettiği için ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
Son duruşma hükümet tarafından ” -Transman olmayan türkiye” kavramı ile tanımlanmıştır.