Güncel Haberler

Somalılar termik santralin neden olduğu hava kirliliğine tepki gösterdi: “Tesis çevreye uyum yükümlülüklerini yerine getirmiyor” – Son Dakika Türkiye Haberleri

Soma termik santralinin yakınında yaşayan vatandaşlar, santralin çevre kirliliğine neden olması nedeniyle gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde İstasyon, Erata, Gediz ve Yosun mahalleleri sakinleri şunları söyledi:

“-Tozdan gözlerimizi açamıyoruz. Makinemizin durumuna bakın. Ya eski günlere döneriz, gaz lambalarından vazgeçeriz, ya da buna bir çözüm buluruz.

-Toplamda 150 lira elektrik tüketiyoruz ve 700-800 lira fatura ödüyoruz. Ceplerini dolduran doldurur, tozunu, külünü alırız.

-Dışarı çıkamıyoruz. Camları açamıyoruz, balkonlarımız is ve kül gibi. Bütün bunlardan şikayetçiyiz. Evimizin cephesini yıkarsak ne olur, balkonlarımızı yıkarsak ne olur? Araçların tavanlarında kalıcı kül görülüyor. Önlem alsalar sağlığımız açısından daha iyi olur. Soma’ya vardığımızda hastalanıyoruz. Nefes darlığından dolayı çok zordur. Bende astım ve bronşit hastasıyım, dışarı çıktığımda nefes alamıyorum. Herkes için zor, hasta olanlar için daha zor. Benim de KOAH’ım var. Dışarı çıktığımda nefes alamıyorum. Soma’da doğan çocukların tamamı astım hastasıdır. Sürekli doktora, özellikle de göğüs hastalıkları uzmanına gitmemiz gerekiyor.

“DIŞARIYA ÇAMAŞIR ÇIKARMAYIZ”

– Mahallenin birçok sorunu var. Bu kül bizi mutsuz etti. Kadınların çamaşırlarını dışarıda asmasına izin verilmiyor. Hiçbir işlem gerçekleştirilemez. Bu kül nedeniyle yağmur suyu kanallarımız doluyor. Yıllardır bu şöminenin sıkıntısını çekiyoruz.

– Pencereleri ve kapıları açamıyoruz. Çamaşırları astıktan sonra bile tozları silkmeye devam ediyoruz.

– Suyumuz bile beton gibi donuyor ve akmıyor. Temizlik gereklidir. Dışarı çıktığımızda gözlerimiz yaşlarla doluyor. Külden çok şikayetçiyiz. Fabrika kapatılsın demiyoruz, ekmeğini buradan yiyorlar. Küllere çare bulsunlar. Her şeyin bir çözümü var. Filtre mi takacaklarını, ne yapacaklarını daha iyi biliyorlar. İki cahil kadın ne bilir? Bronşitli insanlar var, tozdan dolayı kimse dışarı çıkamıyor. Santral kapatılmamalı, elektrik üretiyor.

-Bu arabanın camına bunu yapan kişi ciğerlerimize ne yapmaz? Buna mutlaka bir çözüm bulunması gerekiyor. Santral şehrin göbeğinde olmamalıydı. 5 kilometre daha uzakta olabilir. Bu santral kapatılsa seviniriz. “Tedbir olarak bu santral şehrin göbeğinde yer almayacak.”

– Herkes hasta, ben doktora, göğüs hastanesine gidiyorum. 40 yıldır buradayız, her gün bu çileyi yaşıyoruz. “Ne yapacağımızı şaşırdık”

“YAPI ÇEVRESEL UYUM YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR”

Manisa Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, santralin sorumluluklarını yerine getirmediğini, hava gazı filtresi takmadığını ve çevreye uygunluk yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Soma Termik Santrali 2015 yılında özelleştirildi. Özelleştirme sırasında hava gazı filtresi takılması zorunluydu ancak daha sonra bu zorunluluk kaldırıldı. Santrale 2027 yılına kadar geçici lisans verildi. ve şu anda hava gazı filtresi takmadan çalışmaya devam etmektedir. Bu durum Manisa, Somali, Akhisar ve Zehirli hava soluyan bölgede yaşayan Kırkağaç’ta özellikle üst solunum yolu hastalıkları, astım vb. hava kalitesini ölçen yapılar ne yazık ki yetersiz ve çevre uygunluk yükümlülüklerini yerine getirmeyen yapı, teşviklerle desteklenmeye devam ediyor.

Sayıştay raporlarına göre bu tesisin Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) 2023 yılındaki kömür borcu 3 milyar 200 milyonu aştı. Mevcut borcun 10 milyar lirayı aştığını da belirtmek gerekiyor. Şirket hava kirliliğine neden olmasına rağmen TKİ’ye olan borcunu ve devlete olan yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Buna rağmen yeni yıl öncesinde yayınlanan bir düzenleme ile yerli kömür yakıtlı termik santrallere elektrik alım garantisi verilmiş ve elektriğin piyasa fiyatlarının üzerinde fiyatlardan satın alınmasına karar verilmiştir”.

“HAVA KİRLİLİĞİ ISITMA SANTRALİNDEN KAYNAKLIYOR”

Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, santralin 2015 yılında özelleştirilmesinden bu yana birçok teşvik aldığını ancak filtre yükümlülüğünü yerine getirmediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Santral 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla mühürlendi ancak sıcak su işletmesi nedeniyle 2027 yılına kadar işletmeye alındı. Santral maalesef Soma’daki termik santralden dolayı vatandaşları zehirlemeye devam ediyor. vatandaşlarımız kanser ve KOAH gibi hastalıklara yakalanıyor. “Çocuklar astım ve bronşit hastası doğuyor. Somalılar olarak temiz hava haklarının gasp edilmesini istemiyorlar ve yetkililere hava kirliliğine son verilmesi çağrısında bulunuyorlar. mümkün olan en kısa sürede.”

Soma Termik Santrali, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 13 Ocak 2015 tarihinde ihale edilmiş ve 685,5 milyon ABD doları teklifle Konya Şeker Sanayi Ticaret Anonim Şirketi tarafından satın alınmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu