Laik hukukun sembolü Medeni Kanun’un 98. yıl dönümü – Son Dakika Siyasi Haberler
Dine dayalı hukuk sisteminin yerini laik ve modern bir hukuk sistemi aldı. CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Türk Medeni Kanunu’nun Cumhuriyet tarihinin en büyük devrimlerinden biri olduğunun altını çizerek, bugün kadın haklarında sağlanan kazanımların tehlikede olduğunun altını çizdi.
Suiçmez, kadın haklarını gölgede bırakan hukuk normlarından endişe duyduklarını, laiklik ilkesinin kadınların eşit ve onurlu bir yaşam sürmesinin garantisi olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Kadınları eşitlikten, özgür birey ve yurttaşlardan uzaklaştıracak her türlü söylem ve mevzuat. Anayasamızın ruhuna aykırıdır ve bu tür girişimlerden vazgeçilmelidir.” . “Bu değerleri her koşulda korumak ve yaşatmak için mücadele edeceğiz ve kadın hakları kazanımlarının tersine dönmesine yol açacak söz, eylem ve yasal değişikliklere karşı çıkacağız” dedi.
Suiçmez, “Cumhuriyet devrimini kadın devrimine dönüştüren” büyük Gazi önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Medeni Kanun’un mimarı Mahmut Esat Bozkurt’u saygıyla andığını söyledi.
‘KADIN GÜVENLİĞİ’
Avukatlar Vakfı Başkan Yardımcısı ve İstanbul Barosu avukatı Nazan Moroğlu, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle kadınların; Evlilik, boşanma, mal ve miras gibi özel hayatlarına ilişkin haklar bakımından erkeklerle eşit vatandaş haline getirildiklerini belirtti. 98 yıl sonra kadını birey olarak görmeyen, Medeni Kanun’un yok sayılmasına yol açan söylemlere ve mevzuat değişikliklerine tanık olduğumuzu vurgulayan Moroğlu, kazanımların ve Medeni Kanun’un korunması için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, ” 2017’de müftüyle nikahın resmi yetkisi”.
29 Ekim Kadın Derneği Başkanı Şenal Sarıhan da kadın hareketinin Türk Medeni Kanunu’nda gelecekte daha fazla değişiklik yapılması için çalıştığını söyledi. Sarıhan, 1926’nın kazanımları korunurken daha eşitlikçi bir düzen mücadelesinin de terk edilmemesi gerektiğini söyledi.