Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentilerin altında kaldı
AA
Oluşturulma tarihi: 14 Ekim 2024 17:50
Alman hükümeti, mevcut ekonomik göstergelerin Alman ekonomisindeki zayıflığın yılın üçüncü çeyreğinde de devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.
Almanya Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanlığı, ülke ekonomisine ilişkin aylık raporunu yayınladı.
Raporda, Almanya’da gayri safi yurt içi hasılanın muhtemelen yılın üçüncü çeyreğinde yeniden düşeceği ifade edildi ve şöyle denildi: “Gelecek yıl büyüme ivmesi kademeli olarak toparlanmadan önce, zayıf ekonomik aşama 2024’ün ikinci yarısında da devam edecek gibi görünüyor.” değerlendirme gerçekleştirildi.
Raporda, ekonominin gelecek yılki toparlanmasının özel tüketimin toparlanmasından kaynaklanacağı ve ülkedeki perakende satışların temmuz ve ağustos aylarında “önemli ölçüde” toparlandığı belirtildi.
Raporda ayrıca özel tüketimin “bir dereceye kadar” istikrar kazanacağı belirtiliyor ve şunu ekliyor: “Ancak iş güvenliğine ilişkin endişeler ve jeopolitik krizler, tüketici duyarlılığında sürdürülebilir bir iyileşme için risk faktörleri oluşturmaya devam ediyor.” İfadesi kullanıldı.
class = “medyanet-inline-adv”>
Raporda, yıl boyunca dış talebin toparlanmasının beklendiği öngörüsü yer alırken, yatırım artış trendinin tersine dönmesiyle ihracatın artacağı öngörüsü de yer aldı.
Bakanlığın raporunda, “Ekonomik toparlanmanın başlangıçta özel tüketimin toparlanmasından kaynaklanmasının beklendiği, yılın ilerleyen aşamalarında dış talebin toparlanmasıyla ihracatın artacağı ve yatırım gelişimindeki eğilimin tersine döneceği” yer alıyordu. beyanlar.
ALMAN EKONOMİSİ YENİDEN RESESYONA GİRME RİSKİYLE YAŞIYOR
Öte yandan Alman ekonomisi artan faiz oranları, konjonktürel rüzgarlar, yapısal değişiklikler gibi nedenlerden dolayı büyüme sıkıntısı yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde yatırımlardaki azalmanın etkisiyle ekonomi %0,1 oranında daraldı.
Alman Merkez Bankası üçüncü çeyrekte büyümenin daha yavaş olmasını beklerken, Ekonomik Araştırma Enstitüsü (Ifo), üçüncü çeyrekte GSYİH’da daha fazla düşüşün mümkün olduğunu tahmin ediyor.
Üçüncü çeyrekte daralma yaşanması durumunda Alman ekonomisi teknik resesyona girecek. Teknik resesyon, “GSYİH’nın üst üste iki çeyrek boyunca daralması” olarak tanımlanıyor.
Almanya, 10 yıllık ekonomik büyümenin ardından salgının ilk yılı olan 2020’de 2009’dan bu yana ilk kez resesyon yaşadı.
class = “medyanet-inline-adv”>
5 Eylül’de Ifo, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini %0,4’ten sıfıra düşürdü.
Alman ekonomisi, satın alma gücünü etkileyen alışılmadık derecede yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları, yatırımlardaki düşüş, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle geçen yıl bir önceki yıla göre %0,3 daraldı. Böylece ülke G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke oldu. Almanya bu yıl yeniden daralma yaşarsa G7 ekonomileri arasında 2023’te olduğu gibi daralma yaşayan tek ülke olacak.