Dikkat! Alerjik reaksiyonlara ve sindirim sorunlarına neden olabilir… Bal üreticisi sahte ürünlere karşı uyardı
Gıda güvenliğinin öneminin her geçen gün arttığı dünyada Aydın’da sahte zeytinyağı ve sahte bal ele geçirilmesi, dürüst üreticileri, tüccarları ve tüketicileri endişelendirmeye başladı.
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü operasyonlarda bala benzeyen ancak henüz üretilmeyen çok sayıda ürün ele geçirildi. Bu durum sofralarında balı eksik etmeyen vatandaşlarda tedirginliğe yol açarken, Aydın Arıcılar Birliği’nin bu konudaki sessizliği hem arıcıları hem de vatandaşları şaşırttı.
“İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Aydın’ın Efeler ilçesinde deneyimli arıcı Mehmet Yanar Devecioğlu, tüketicileri sahte bala karşı uyardı. 42 yaşındaki Devecioğlu, arıcılığın dededen toruna devam ettiğini, sahte balın hem sağlık hem de maddi açıdan ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Sahte balın genellikle glikoz şurubu, şeker, nişasta ve kimyasal katkı maddeleri kullanılarak üretildiğini belirten Mehmet Yanar Devecioğlu, şöyle konuştu: “Bu tür ürünler gerçek balın sağlık açısından sağladığı faydalara sahip değildir ve bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara veya sindirim sorunlarına neden olabilir. Sahte bal, İnsan sağlığını tehdit ediyor.” “Bu bir dolandırıcılık ve dolandırıcılıktır” dedi.
ETİKET KONTROLÜ ÖNEMLİ
Sahte bal ile gerçek bal arasındaki farkları anlamak için tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı ipuçlarını sıralayan Devecioğlu, özellikle etiket kontrolüne dikkat çekti. Bal satın alırken etiketteki bilgilerin dikkatli okunması gerektiğini vurgulayan Devecioğlu, şöyle konuştu: “Balın kaynağı ve üretim yeri hakkında bilgi veren etiketler tercih edilmelidir. Gerçek bal genel olarak koyu kıvamlı ve akışkan bir yapıya sahiptir. Sahte bal, şişeden döküldüğünde genellikle daha ince ve akıcı bir kıvama sahiptir. “Gerçek balın zengin bir lezzet profili ve hoş bir aroması vardır. Balın tadı yapay veya aşırı tatlıysa sahte olabilir.”
Sahte balı gerçek baldan ayırmak için tüketicilerin kendi başlarına yapabilecekleri küçük testlerin bulunduğunu belirten Devecioğlu, şöyle konuştu: “Balı su dolu bir bardağa koyduğunuzda gerçek bal suyun dibine çöker, sahte bal ise suyun dibine çöker. Bal hemen dağılır. Bu basit test, balın saflığını anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bir parça pamuğu balın içine batırın ve ateşte tutun. Bu sahte baldır ve su ve kimyasallardan oluşur” dedi. söz konusu.
TÜKETİCİLERE TAVSİYELER VERİR
Aydınlı arıcı Devecioğlu, tüketicilerin balı saygın yerlerden almasını tavsiye ederken, “Sertifikalı ve tanınmış arıcılardan satın almak, sahte ürün riskini azaltıyor. “Ayrıca yerel pazarları tercih etmek taze, gerçek bal bulma şansını da artırıyor” dedi.
(İHA)