Güncel Haberler

Hammadde piyasasında sert dalgalanmalar görüldü

Varlık fiyatları geçen hafta, Fed’in önümüzdeki dönemde hangi adımları atacağına dair daha fazla ipucu aranması ve banka yetkililerinden daha temkinli ipuçları alınmasıyla karışık bir seyir izledi.

Fed üyelerinin agresif açıklamaları emtia piyasasını aşağı yönlü etkiledi. Yetkililerin agresif yorumlarının ardından doların güçlenmesi emtia piyasasındaki talebi azalttı.

Fed yönetim kurulu üyesi Michelle Bowman, son veriler enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düştüğünü gösterse de henüz faiz indiriminin uygun olduğu noktada olmadığımızı söyledi.

Enflasyonun durması veya tersine dönmesi durumunda faiz oranlarını artırmaya istekli olduğunu belirten Bowman, bu yıl ABD’de resmi faiz oranlarında herhangi bir düşüş öngörmüyor.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook ayrıca, enflasyondaki kayda değer ilerleme ve işgücü piyasasındaki kademeli soğuma göz önüne alındığında, ekonomide sağlıklı bir denge sağlamak için bir noktada politika kısıtlamalarının düzeyinin azaltılmasının uygun olacağını açıkladı.

Enflasyon beklentilerinin artmasının para politikasının daha uzun süre sıkı tutulması anlamına geleceğini vurgulayan Cook, yıllık enflasyonun yılın geri kalanında yatay kalmasını, aylık enflasyonun ise olumlu verilerle benzer seyrini beklediğini söyledi. geçen yılın ikinci yarısında.

Nitekim geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin temkinli açıklamaları, ABD’de açıklanan verilerden gelen çelişkili sinyaller, jeopolitik riskler, hava koşulları, üretim ve stok sorunları nedeniyle emtia piyasasında güçlü dalgalanmalar yaşandı.

Analistler, emtia piyasasındaki son geri çekilmelerin yatırımcılar için bir satın alma fırsatı yaratabileceğini söyledi.

Geçen hafta ons bazında altın yüzde 0,3, paladyum yüzde 2,5 ve gümüş yüzde 1,4 düştü. Platin’de ise yatay bir trend gözlendi.

Merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesi de altının ons başına fiyatını destekleyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Yuan’ın zayıflaması Asya’da altına olan talebi de artırdı.

ABD’de bekleyen işsizlik başvurularının sayısı 15 Haziran’da sona eren haftada 18.000 artarak 1.839.000’e ulaştı. Bu rakamın Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşması, Fed’in para politikasını gevşetebileceği yönündeki umutları artırdı, bu da altın fiyatlarına olumlu yansıdı.

ABD’de yeni konut satışlarının son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesi gümüş talebine ilişkin kaygıları öne çıkardı. Analistler, dolar endeksinin 106 seviyesinin üzerine çıkması durumunda değerli metal fiyatları üzerinde satış baskısının artabileceğini söyledi.

Adi metallerde negatif ayrışmış bakır

Bakır hariç baz metallerde düşüş eğilimi görüldü.

Geçtiğimiz hafta OTC piyasasında fiyatlar bakırda pound başına %1,1 düşerken, alüminyum ve nikelde %0,4, kurşunda %1,5 ve çinkoda %3,3 arttı.

Bakır fiyatları, Çin’deki durgun talep ve devam eden arz yönlü sorunlar arasında sıkıştı. Çin ekonomisine ilişkin belirsizlikler bakır fiyatlarını etkiledi.

Bakır talebinin zayıflamasına ilişkin endişeler hâlâ yüksek. Çinli bakır üreticileri, müşterilerin konut krizi nedeniyle daha temkinli olmaya başladığı konusunda uyardı.

Londra ve Şanghay metal borsalarında bakır stoklarının artması da fiyatlar üzerindeki baskıyı artırdı.

Öte yandan Brezilyalı madencilik devi Vale SA, Brezilya ve Kanada’da madencilik varlıklarını geliştirmek ve bakır ve nikel üretim kapasitesini artırmak için dört yıl içinde 3,3 milyar dolarlık bir yatırım planının olduğunu açıkladı.

Bazı madenlerin dünya çapında faaliyetlerini durdurması veya üretimi azaltması nedeniyle kurşun ve çinko fiyatları yükseldi. Çin’de bakım nedeniyle azalan izabe tesisi üretimi, hammadde eksikliği ve düşük marjlar da kurşun ve çinko fiyatlarını yukarı doğru etkiledi.

Enerji grubunda ise 86,11 dolarla 30 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,6 artarken, New York Ticaret Borsası’nda İngiliz Termik Endeksi cinsinden işlem gören doğalgazın fiyatı ise yüzde 0,6 arttı. Birim (MMBtu) %3,8 arttı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de talebin artacağı beklentileri ve Orta Doğu’da devam eden gerilimlerin küresel arzda kesintiye yol açabileceği endişeleri etkili oldu.

ABD ham petrol stoklarının önceki hafta 2,6 milyon varil azalması bekleniyordu.

İsrail’in Gazze Şeridi’nin batı kesimindeki Şati mülteci kampına düzenlediği saldırıda Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin kız kardeşinin de aralarında bulunduğu 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Lübnan-İsrail sınırında yaşanan gerginlikler de Brent petrol fiyatlarının artmasına neden oldu.

Öte yandan stokların artması doğal faz fiyatlarının düşmesine neden oldu.

Tarım grubu yönünü bulamadı

Geçtiğimiz hafta güçlü fiyat hareketlerinin gözlemlendiği tarım grubunda yön arayışı hakimdi.

Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar buğdayda %0,1, mısırda %7,2, soya fasulyesinde %1,3 ve pirinçte %6,8 düştü.

Buğdayın kile başına fiyatı, ABD’de mahsulün artacağı ve Rusya’da hava koşullarının iyileşeceği tahminleriyle birlikte 5,57 dolarla 2 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Üretim tahminlerindeki artış mısır ve pirinç fiyatlarında da sert düşüşe neden oldu.

Intercontinental Exchange’de sterlin fiyatları pamukta %3,3, kahvede %1,2 ve şekerde %6 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı haftayı %15,6 düşüşle tamamladı.

Küresel pamuk arzının azalması ve ABD ile Brezilya’ya yapılan sevkiyatların gecikmesi pamuk fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Vietnamlı kahve çiftçileri bu yıl son on yılın en kötü kuraklığından ağır bir şekilde etkilendi ve bu durum dünya çapında özellikle espressonun daha pahalı hale geleceği yönündeki endişeleri artırdı.

Hindistan Tarım Kurumu’nun Uttar Pradesh eyaletinde “kırmızı çürüklük” adı verilen mantar mahsulü hastalığının yayıldığını bildirmesinin ardından şeker fiyatları keskin bir şekilde yükseldi.

Gana ve Kamerun’da yeterli yağışların hasat ortasında ve gelecek sezonda kakao üretimini artırması bekleniyor. Gana ayrıca daha iyi hava koşulları ve pestisit ve gübrelerin zamanında tedarik edilmesi sayesinde üretiminin toparlanmasını bekliyor.

Analistler, Çin’in gübre ihracatını sınırlayacağı yönündeki haberlerin tarım sektöründe sert dalgalanmalara neden olabileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu